Wolontariusze dzieciom i kolegom

Wolontariackie Wariacje KulturalneDzialaj Lokalnie logo
Wolontariusze – dzieciom

„Zasadził dziadek rzepkę w ogrodzie…”, które dziecko nie zna tego wiersza Juliana Tuwima? I chociaż znają go prawie wszystkie - jego popularność nie słabnie.

Warto wiedzieć, że wiersz miał premierę w 1938 roku, a więc w tym roku mija 77 lat od kiedy możemy cieszyć się jego dowcipem, rytmem, wyliczanką, którą uwielbiają dzieci. I właśnie ten utwór wybrali wolontariusze z Publicznego Gimnazjum w Połańcu, aby zaprezentować przed świętami dzieciom z Połańca.

rzepka obrazek

Dwanaścioro dziewcząt i chłopców pod okiem pani Urszuli Żurawskiej, pełniącej funkcję reżysera i choreografa oraz pani Małgorzaty Sokołowskiej, opiekunki wolontariuszy przygotowało barwną inscenizację taneczno – muzyczną i wcieliło się w postacie starające się od lat wyrwać rzepkę.

Wolontariusze przygotowali się do tego przedsięwzięcia bardzo skrupulatnie. Najpierw uczestniczyli w warsztatach integracyjnych, które prowadziła p. Małgorzata Sokołowska oraz dwie dorosłe wolontariuszki: Zosia Wolska i Katarzyna Wojdan, następnie wyjechali na warsztaty teatralne do Krakowa. W Teatrze Groteska brali udział w zajęciach ruchowych, zajęciach z maskami i uzyskali wskazówki w sprawie emisji głosu. Dodatkowo wolontariusze rozwijali kreatywność na zajęciach warsztatowych, prowadzonych przez psychologa Mirka Urbana z Lublina. Następnie przez dwa miesiące przygotowywali przedstawienie o rzepce. Warto nadmienić, że większość strojów i charakteryzacji to ich pomysł, również elementy ruchu scenicznego wymyślili sami, uwspółcześniając dzieło, które jest przecież w wieku ich dziadków. Wyszło wesoło, sympatycznie i ciekawie. Dzieci, które miały okazję obejrzeć inscenizację były zadowolone, a i dorosłym się podobało.

Młodym aktorom nie brakło odwagi, aby śmieszyć, przebrać się i wystąpić w kilku miejscach. Wolontariusze najpierw odwiedzili dzieci chore w staszowskim szpitalu. Było to 11 grudnia. Dwa razy wystąpili w połanieckich przedszkolach w dniu 14 grudnia, dzień później oglądały ich dzieci wraz z rodzicami w Miejsko – Gminnej Bibliotece Publicznej. Czeka ich jeszcze występ przed maluchami z „zerówki” w szkole podstawowej w dniu 18 grudnia.

Oto aktorzy – wolontariusze w kolejności wg pojawiania się na scenie:

1. Aleksandra Przybyło
    2. Aleksandra Kmidowska
    3. Krzysztof Wójcik
    4. Alicja Czajkowska
    5. Joanna Czajkowska
    6. Dawid Tutak
    7. Marcelina Domoń
    8. Natalia Młodzińska
    9. Angelika Pawlak
    10. Emilia Łowicka/Katarzyna Grabowska
    11. Wiktoria Switek
    12. Gabriela Taras

Przedstawienie i zajęcia warsztatowe, realizowane były w ramach projektu „Wolontariackie wariacje kulturalne” przygotowanego przez nasze stowarzyszenie. Serdecznie dziękujemy partnerom projektowym: Miejsko - Gminnej Bibliotece Publicznej w Połańcu, Publicznemu Gimnazjum nr 1 w Połańcu, Publicznemu Przedszkolu w Połańcu, Publicznej Szkole Podstawowej w Połańcu, Szpitalowi w Staszowie – odział pediatryczny oraz przemiłej dziecięcej publiczności!

Wolontariusze – kolegom

Druga grupa wolontariuszy zajmowała się upowszechnianiem tańców integracyjnych wśród młodzieży gimnazjalnej, a więc swoich kolegów. Grupa dziewcząt uczyła się kilku tańców integracyjnych takich jak: Belgijka, Kujawiak, Czekolada, Swing w uliczce, zumba oraz innych i na dużej przerwie zachęcała gimnazjalistów do wspólnych pląsów przy muzyce. Instruktorkami tańców integracyjnych były panie: Monika Pławska i Alina Switek.

Chociaż młodzieży gimnazjalnej trudno przełamać strach przed krytyką, chociaż mają wiele obaw o to, jak im pójdzie, chociaż wstydzą się tańczyć przed innymi i zdecydowanie większa ekipa przyglądała się tańczącym, to duże przerwy w gimnazjum rozbrzmiewały muzyką i integrowały coraz większą grupę młodzieży. Zdecydowanym hitem stała się Belgijka i uczniowie prosili o jej powtórki.

Zamierzamy kontynuować tańce integracyjne i włączać do nich mało zdecydowanych, chociaż mających chęć – to widać, a potem może i w tym momencie niechętnych. Karnawał przecież przed nami!

Tańce integracyjne realizowane były również w ramach projektu „Wolontariackie wariacje kulturalne”.

Małgorzata Sokołowska

Dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie IX” Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce” oraz Ośrodka Działaj Lokalnie: Fundację Aktywizacji i Rozwoju Młodzieży” FARMA”.

Dofinansowano przez UMiG w Połańcu.

polaniec  akademia-rozwoju-filantropii farma