Joga… to jest to!!!

Zajęcia, na których mama wspólnie z dzieckiem pogłębiały wzajemne relacje ćwicząc jogę, odbyły się 27 listopada i 4 grudnia 2013r. Zgłosiło się na nie siedem dorosłych pań z dziećmi.

Był to czas przepięknego zbliżenia się do siebie. Każde dziecko zachwycało mamę pokazując jej swój świat, a w świecie dzieci wszystko jest takie radosne i pełne uśmiechu. Dzieci wzmacniały swoje poczucie wartości i wyjątkowości ćwicząc i bawiąc się razem z opiekunem, widząc, że „dorosły” nie jest doskonały i również zmaga się ze swoim ciałem. A my dorośli dostaliśmy niesamowitą porcję energii i najgłębszej radości oraz pozwolenie na wejście w świat dzieci.

Mamy, babcie, ciocie przyszły i bawiły się beztrosko. Spędziły wyjątkowo radosny czas ze swoimi małymi towarzyszami.

Joga to fantastyczna forma ćwiczeń, która pozytywnie wpływa nie tylko na ciało, ale również na psychikę człowieka. Uczy koncentracji, uspokaja, wycisza umysł oraz koi emocje.

Zachęcamy do uprawiania tej formy ruchu, która daje niesamowity zastrzyk pozytywnej energii.

Nasza SZAFA już zamknięta

W dniu 10 listopada 2013r., w popołudniową, słoneczną i mroźną niedzielę Stowarzyszenie na Rzecz Dzieci, Młodzieży i Rodzin – „Bliżej”, zorganizowało w ramach akcji „Połaniec dla rodziny”, spotkanie dla mam, babć i dzieci, pod hasłem „Spotkaj się z nami……. wymień się ciuszkami”.szafa

BABI TARG to odmiana znanych i coraz bardziej popularnych w Polsce swapping parties, polegających w głównej mierze na wymianie ciuchów, butów i innych dodatków.

W miejscu dla wszystkich znanym, w scenerii pięknych jesiennych ogródków działkowych, spotkała się liczna grupa uczestników imprezy wymiany ubrań i dodatków, których już nie nosimy, które nam się opatrzyły czy znudziły lub były po prostu nietrafionym prezentem i leżały ukryte na dnie szafy. Chciałyśmy puścić je dalej w obieg, sprawić komuś radość, a przy okazji być może otrzymać w zamian za nie coś nowego.

Spotkanie miało charakter ciepłego i przyjaznego poprzez pozytywne nastawienie jego uczestniczek. Przybyłe panie wykazały się kreatywnością i zaprezentowały różnorodne kreacje o charakterze: hippie, retro, gothic, vintage, glam oraz inne ciekawe stylizacje stworzone przez siebie. Na rozmowie, przebierankach i wymianie ubrań czas upływał bardzo miło i szybko.

Dostrzegłyśmy duże zapotrzebowanie na taki rodzaj spotkań i w najbliższym czasie zamierzamy zorganizować następny Babski Targ – Szafiarki.

Organizatorki wręczyły każdej uczestniczce piękne, serduszka wykonane techniką decoupage z logo stowarzyszenia „Bliżej”.(ich autorkami były Monika Pławska i Alina Switek), zapewniły dobrą, wesołą zabawę, gorącą herbatkę z tegorocznych ziół, pyszne wypieki w różnej postaci oraz nastrój przy kominku i oczywiście szafę (prawdziwą, pięknie ozdobioną, tajemniczą), która była najważniejszym elementem aranżacji naszego targowiska.

Podczas spotkania przyświecała nam „filozofia trzech E: Ekonomicznie, Ekologicznie i Estetycznie.” Ważne, by rzeczy krążyły między ludźmi, a nie trafiały na śmietnik- Olga Tokarczuk w książce pt. ”Moment Niedźwiedzia”.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację Szafy , a uczestnikom za udział i dobre towarzystwo.

Do zobaczenia na następnej SZAFIE…

Konferencja „Zdrowe więzi – zdrowa rodzina”

- to było nie lada wydarzenie

20 listopada 2013 r. w Połańcu w sali kinowej CKiSz odbyła się konferencja pod hasłem „Zdrowe więzi – zdrowa rodzina”zorganizowana przez Stowarzyszenie na rzecz dzieci młodzieży i rodzin „Bliżej” w Połańcu. Konferencja była jednym z działań w ramach projektu

„Połaniec dla rodziny”.

Przygotowano ją dlarodziców, nauczycieli oraz wszystkich zainteresowanych tematyką rodziny.

W holu centrum gości witały wolontariuszki i zapraszały na salę przypinając kolorowe kotyliony z konferencyjnym hasłem. Na widowni zgromadziło się ok. 150 osób w tym burmistrz Połańca pan Jacek Tarnowski i radni a także dyrektorzy różnych placówek i instytu cji w mieście.

Konferencję poprowadziły członkinie Stowarzyszenia: Małgorzata Sokołowska i Grażyna Kamińska a w programie znalazły się:

- prezentacja wraz ze zdjęciami projektu „Wolontariusze wzmacniają organizacje”, którą przedstawiła wolontariuszka Ola Tłomak;

- prezentacja projektu „Połaniec dla rodziny”, w której zamieszczono krótki opis oraz zdjęcia dotychczasowych działań a także zapowiedź pozostałych, podziękowano sponsorom i realizatorom oraz osobom współpracującym; szczególną uwagę zwrócono na „Szkołę dla rodziców i wychowawców”, działanie skierowane do rodziców dzieci w różnym wieku. O swoich wrażeniach z udziału w zajęciach opowiedziały także trzy mamy, które są absolwentkami programu;

- wręczenie nagród dzieciom, które wzięły udział w konkursie „Drzewo genealogiczne mojej rodziny” – nagrody wręczał pan burmistrz i pani prezes Stowarzyszenia. Do konkursu zgłosiło się 52 dzieci, 20 z nich zostało nagrodzonych ciekawymi książkami a wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki;

- prelekcje dwóch pań psychologów: pani Bożena Andrychowicz mówiła na temat „Relacje
w rodzinie” oraz pani Ewa Czemierowska – Koruba, która wygłosiła wykład „Wpływ środowiska rodzinnego uczniów na tendencje do agresji i przemocy”; poważne treści przekazane zostały uczestnikom konferencji w bardzo miły, ale profesjonalny sposób; w przerwie pomiędzy wykładami zaprezentowały się dzieci z CKiSz z piosenką o rodzinie;

- przedstawienie teatralne „Drewniana miska” przygotowane w ramach projektu, które wywarło na widzach bardzo duże wrażenie.

Po konferencji zaproszono gości na poczęstunek i obejrzenie dwóch wystaw: prac dzieci nagrodzonych w konkursie „Drzewo genealogiczne mojej rodziny” oraz wystawy książek na temat rodziny i wychowania dzieci, którymi dysponują biblioteki szkolne w Połańcu. Zainteresowanie wystawami było bardzo duże.

Konferencja była największym przedsięwzięciem projektu „Połaniec dla rodziny”. Przy jej realizacji współpracowali członkowie Stowarzyszania i wolontariusze. Mamy nadzieję, że uczestnikom pozostanie na długo w pamięci to wydarzenie, a my mamy już pomysł na następną konferencję. Wszystkim, którzy choć w najmniejszym stopniu przyczynili się do tego, że konferencja „Zdrowe więzi – zdrowa rodzina” odbyła się - SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji, która była przedstawiona podczas konferencji: LINK

Dofinansowano ze środków Programu „Działaj lokalnie VIII” Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce”

Projekt „Połaniec dla rodziny” jest współfinansowany przez UMiG w Połańcu.

Drzewo genealogiczne mojej rodziny

Konkurs "Drzewo genealogiczne mojej rodziny", odbywał się w trzech grupach wiekowych. Wzięło w nim udział 52 dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum z Połańca i Ruszczy.
Myślą przewodnią konkursu było odkrywanie przez dzieci własnych korzeni, zainteresowanie ich, historią swojej rodziny. Była to okazja do wspomnień, okazja do chwil spędzonych wspólnie, po prostu - bliżej.

Prace konkursowe odznaczały się pomysłowością i oryginalnością, ale każda miała w sobie coś innego, niepowtarzalnego. Wszystkie prace bardzo podobały się komisji i żałujemy, że nie mogliśmy przyznać jeszcze więcej nagród. Ponieważ wykonanie drzewa genealogicznego to praca rodzinna - trudno, aby dzieci nie współpracowały z rodzicami i dziadkami przy tworzeniu drzewa - zapraszamy także rodziców nagrodzonych dzieci.

• Kategoria I - dzieci młodsze:

1) Kamil Chyla kl.I Połaniec
2) Gabriela Żurawska kl.III Połaniec
3) Klaudia Palkowska kl.III Ruszcza

1) Roksana Kurgan kl.III Ruszcza
2) Julia Kowalska kl.I Połaniec
3) Natalia Adaś kl.I Połaniec
4) Kacper Łukasik kl.I Połaniec
5) Nicola Szpak kl.I Połaniec

• Kategoria II - dzieci starsze (klasy IV-VI):

1) Oliwia Szewczyk kl.IV Ruszcz
2) Kamil Kozłowski kl.IV Połaniec
3) Kacper Głowacki kl.IV Połaniec
4) Natalia Młodzińska kl.V Połaniec

1) Aleksandra Górska kl. IV Połaniec
2) Bartosz Roguz kl. IV Połaniec

• Kategoria III - gimnazjaliści

1) Kamila Gradkowska kl. II Połaniec
2) Gabriela Hodacka kl. II Połaniec
3) Dominika Paluch kl.I Połaniec

1) Martyna Ferenc kl. I Połaniec
2) Maria Wiśniewska kl. II Połaniec
3) Piotr Zaliński kl. II Połaniec

Dziękujemy wszystkim uczestnikom!

Papierowe bzdurki - relaks i zabawa

21 października 2 papierowe bzdurki 013 r. w ramach działań „Połaniec dla rodziny” odbyły się zajęcia plastyczne „Papierowe bzdurki dla mamy, babci i córki”. W miłej atmosferze, pasjonaci papierowych ozdób wykonywali koszyczki ozdobione kolorowymi kwiatkami. Takie spotkanie to również wspaniała okazja do wymiany doświadczeń i dzielenia się wiedzą w różnych dziedzinach. Uczestniczki zajęć mogły również podziwiać różne piękne przedmioty wykonane przez panią Anię, zajmująca się rękodziełem artystycznym. Dzieci zabrały wykonane przez siebie koszyczki do domu.

Stowarzyszenie na rzecz dzieci, młodzieży i rodzin „Bliżej” dziękuje panu dyrektorowi Publicznego Gimnazjum w Połańcu Jerzemu Nowakowi za udostępnienie sali, w której mogły odbyć się papierowe warsztaty.

Strona 1 z 2